На 12 јули Здружение Иницијатива за правата на жените од Шуто Оризари беше дел од тркалезната маса со Meenakashi Lekhi , министерката за надворешни работи и култура од Република Индија заедно со останатите ромски граѓански организации.
Целта на состанокот беше да се дискутира за историските релации помеѓу Индија и Ромите и за тоа како тие релации може да се зајакнат.